ממתיקים מלאכותיים- תחליף הולם לסוכר לסוכרתיים? כנראה לא בהכרח

ציטוט מכתבה זו, על הרפורמה הצפוייה של משרד הבריאות לסמן מזונות בריאים ומזיקים בהשראת צ'ילה (ובפועל מסתבר, שחברות רבות בצ'ילה לא מורידות את המתיקות של מוצריהן אלא מחליפות את הסוכר בממתיקים מלאכותיים):
"לדברי אלינב (הערה שלי: ד"ר ערן אלינב), החלפת הסוכר בממתיק מלאכותי היא פתרון מזיק: 'ראינו שאצל אנשים מסוימים, שיש להם פרופיל מסוים של חיידקי מעיים, השימוש בממתיקים מלאכותיים גרם לתגובת סוכר מוגזמת. המחקר קיבל תהודה רבה בעולם, מכיוון שהרבה אנשים משתמשים בממתיקים כדי למנוע את אותם סיבוכים — והתברר שלעתים דווקא הממתיקים גורמים להם. בעקבות העבודה שלנו התפרסמו עבודות המשך של קבוצות אחרות בעולם, שתומכות בממצאים שלנו.
צריך לסייג את הדברים ולהגיד שאנחנו, כמו חוקרים רבים אחרים, לא בטוחים ב–100% באשר למנגנונים האחראיים לתצפית החשובה הזו, ובשאלה מהם המינונים הגורמים לה. לכן כולנו מבינים שיש עוד הרבה ללמוד ולחקור בנושא לפני הגעה למסקנות אופרטיביות. צריך לזכור שאנחנו בשום אופן לא ממליצים לאנשים לצרוך סוכר. סוכר הוא הרע האולטימטיבי. עם זאת, עדיף שחברות המזון לא יחליפו את הסוכר בממתיקים מלאכותיים. המדע אולי מעיד על כך שהסוכר רע מאוד — אבל גם לממתיקים, לפחות באנשים מסוימים, יש השפעות על הגוף והחיידקים האנושיים'.
אלינב הוסיף כי "עד שיוכח לגמרי שקיים ממתיק מלאכותי שלא גורם להפרעות כאלה באופן מובהק, או שיפותחו שיטות המאפשרות לזהות באילו אנשים יכולות להתפתח תופעות כאלו בעקבות חשיפה לממתיקים, עדיף לאנשים לשתות מים'.
רוב המחקר של אלינב וסגל עסק בממתיק מסוג סכרין — אך מקורות בתעשיית המזון טוענים כי השימוש בו נפוץ פחות. במקביל נערכו ניסויים בשימוש בסוכרלוז ואספרטיים, המשמשים את תעשיית המזון באופן נרחב — אך אף שניסויים אלה העלו תוצאות דומות, הם נבדקו רק בבעלי חיים ולא בבני אדם. כמו כן, המחקר לא בדק את השפעותיו של השימוש בממתיק מסוג סטיביה*."

*מוגדרת כרגע כבטוחה לסוכרתיים, אבל לשים לב שחלק מהחברות שמשווקות סטיביה מוסיפות לו ממתיק נוסף למשל פרוקטוז! לפי החוק רובן מסמנות זאת ברשימת המרכיבים של המוצר, באחריות הצרכן לבדוק.

על מחקרו המפורסם של ד"ר ערן אלינב ניתן לקרוא פה, וסקירה כללית בעברית פה. חלק מהממצאים כבר זכו לחשיפה תקשורתית מכובדת ומיום ליום אני נתקלת ביותר אנשים שמנסים את מזלם ומשתתפים בו, מאוד מעניין.



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה